Колектив Пельменної.
Перш ніж відправитися у пошуках смачної котлети в тісті, вирішили дізнатися про історію походження цього багатьма обожнюваного хлібобулочного виробу. Виявляється, ідея загорнути котлетку в тісто виникла за радянщини, коли в «общепітах» нічого не викидалося. Оскільки тоді готові блюда не заморожували, вигадали як надати котлетці другого життя – заховати у дріжджове або листкове тісто і запекти. Іноді смажили у фритюрі. Очевидці ностальгічно розповідають про котлети в тісті, які продавали в їдальнях громадського харчування за копійки. Секрет тієї надсмачної випічки – загорнута в здобну булочку «хлібна» котлета, м’яса в якій, здається, менше, ніж самого борошняного виробу.
Працівниці Buffet.
Кажуть, що котлети в тісті з Пельменної і досі нагадують ті, що були колись. До речі, коштують вони тут по 10 гривень, однак, це не єдиний мучний виріб, яким можна підкріпитися. Є також розтягаї з м’ясом та грибами, які також коштують червонець, вдвічі дорожчі піци, бургери та булочки по-селянськи з шинкою й голландським сиром, солодка випічка – від 6-ти до 9-ти гривень та багато іншого.
Також в Пельменній можна пообідати гарячими стравами – борщем, супом, овочевим салатом, котлетою, пельменями, варениками з картоплею і печінкою. На замовлення кухарі печуть весільну здобу – дивні та шишки, щоб молоді довго та щасливо жили у злагоді.
Чаклують на кухні їдальні у центрі міста кухарі Орися Козновецька та Анфіса Глушко, перші страви – то справа рук Світлани Реви та Оксани Пустової, а сотні пельменів й вареників за день ліпить Марія Куделя. За чистотою в закладі пильно слідкує Валентина Кордюкова. А свято береже традиції закладу завідуюча Світлана Самофалкіна, яка працює тут вже майже півсторіччя з 71-го року, щойно завершила навчання.
Також вже п’ять років радують своїми стравами у їдальні Buffet, що на мікрорайоні. Котлети в тісті, розтягаї з м’ясною та грибною начинками по 10 гривень, а ось сосиски в тісті – по 12. Вартість бургерів та булок по-селянськи 20 гривень, а піци на дві гривні дешевші. Здобні булки, пироги, рогалики коштують від 6-ти до 9-ти гривень. В меню також знайдете другі страви, пельмені та вареники.
Фішка цього закладу у випіканні тортів. І не лише для роздрібної торгівлі, а і на замовлення, що дуже зручно, коли на носі банкет. Ціни за кілограм класичних кондитерських виробів коливаються від 75-ти до 110-ти гривень. Найдешевший «Наполеон», по 90 гривень «Медовик» та «Чизкейк», «Празький» – 95, а найдорожчий – «Бісквіт фруктовий».
Завітавши у кафе-їдальню, першим, кого скоріше за все зустрінете, буде касир Сергій Казновецький, який люб’язно обслугує. Часто на касі працює і сама власниця Buffet Тетяна Гончар. Завідує чистотою та порядком, старанно прибираючи заклад, Марина Колесник. Головна по випічці Аліна Коваль, а по пельменях-варениках – Інна Едештейн.
Ще котлети в тісті по 10 гривень продаються в магазині «М’ясна крамниця», де хазяйнує Римма Миргородська. Там же можна купити піци по 18 гривень, пиріжки по 7 та чебуреки по 14, але відправлятися за ними слід раненько, бо дуже швидко розкуповують. Їхня особливість в тому, що вони нагадують домашню випічку.
Загалом же, крамниця виручає тих, у кого немає часу на приготування їжі. В магазині широкий вибір гарячих страв: і овочевих, і м’ясних, і рибних, салатів, домашніх ковбас та багато іншого. А ще тут знайдеш унікальні напівфабрикати – пельмені та вареники, які власноруч ліпить власниця крамниці.
Фантазії Римми Геннадіївни в приготуванні смачненького немає меж, тож час від часу у неї з’являються нові страви, які стають улюбленими для багатьох. Є тут і сезонні блюда, і всілякі там пончики, сирники, млинці, і навіть корейська морква, консервація, різносоли, соуси, приготовані за власним рецептом.
Ця публікація в жодному разі не замовного рекламного характеру, бо цим закладам вона й не потрібна. В усіх них є свої віддані клієнти, які полюбляють харчуватися лише там. Про це свідчать численні черги та схвальні відгуки. Колектив редакції дегустував котлети та інші страви з трьох об’єктів громадського харчування, всі вони, звичайно, різняться й смакують кожна по-своєму, але однаково апетитні та поживні.
Орися ЛАДАТКО.
|