Традиційний український борщ, зазвичай, готується на м’ясному бульйоні, а як щодо першої страви, звареної на грибному відварі з додаванням квасолі та смажених карасів? Пропонуючи для одних новий, для інших вже цілком звичний, рецепт цього рибного борщу, заразом підрахували його вартість в розрізі актуальних цін.
Щоби приготувати борщ якнайшвидше, подбайте заздалегідь про замочування у 250 мл води на ніч білої квасолі, якої знадобиться 150 г (60 грн./кг.) – 9 грн. Можна придбати консервовану та використати лише півбанки, що обійдеться у 12-15 грн. за таку кількість.
Відварюємо квасолю в одному літрі води на помірному вогні приблизно годину.
Заморожені лісові гриби, наприклад 100 г маслюків за 8 грн. (можна замінити іншими), заливаємо водою на кілька годин. Проціджуємо і варимо в сотейнику в півлітрах води на помірному вогні щонайменше 30 хвилин. Гриби дістаємо з бульйону та залишаємо в стороні.
Два крупних свіжих карасика затягнуть десь на кілограм та коштуватимуть 30 грн. Для економії можна відправити чоловіка на рибалку.
Підготовуючи карасів, чистимо луску, нутрощі, промиваємо, відрізаємо голови, хвости та плавники. Вздовж тулуба робимо надрізи на відстані не більше 5-ти мм, щоби після обсмаження, дрібні кісточки не відчувалися. Така техніка називається карбонуванням риби. Карасів нарізаємо на шматки по 2-3 см, обвалюємо в борошні та смажимо по 7-10 хвилин з кожного боку.
П’ять картоплин (10 грн.), морквину, бурячину, цибулину, які коштуватимуть 5-7 грн., 300 грамів білокачанної капусти (2,5 грн.) нарізаємо. Робимо засмажку з додаванням 3-4 столових ложок томат-пасти (близько 5 грн.).
В каструлю вливаємо 2 літри води і додаємо завчасно проціджений грибний відвар. Варимо картоплю 10-15 хвилин та додаємо засмажку, потім гриби та картоплю. Солимо, перчимо, додаємо лавровий лист за смаком та варимо до готовності всіх овочів. Наприкінці кладемо відварену квасолю, в останню чергу – шматочки карасів. Доводимо страву до кипіння, відключаємо і залишаємо настоюватися на 15 хвилин. Перед подачею додаємо зелень за вподобаннями і смаком.
Оскільки з цих продуктів отримаємо десь 10 порцій смачного та поживного борщу, то за одну вийде щонайменше 7 гривень.
Орися ЛАДАТКО.
|