Одним з пріоритетних напрямків роботи Дніпропетровської обласної ради є підтримка вітчизняного виробництва, малого та середнього бізнесу. Це безпосередньо стосується і традиційної галузі тваринництва, а саме, вівчарства і козівництва. Сьогодні попит на це виробництво стрімко зростає, адже стало популярним здорове харчування на основі овечого і козячого молока, зріс попит на якісні еко-сири.
Втім, для самих фермерів така тенденція, замість прибутку, лише збільшила витрати на виробництво. Зараз вони працюють на власному «ентузіазмі». Наприклад, нині в Україні залишилось лише 10% овець, якщо порівнювати із тією кількістю, яка була наприкінці 80-х-початку 90-х років минулого століття. Таким чином, власники овечих ферм продають тварин, а вівчарство зникає.
Задля того, аби покращити стан галузі і допомогти вітчизняному виробникові, у Дніпропетровській обласній раді відбувся круглий стіл з числа представників влади та профільних громадських організацій. Безпосередньо фермери регіону, представники тваринних господарств виступили зі своїми напрацюваннями, побажаннями і поділились практичним баченням проблеми. Усі разом обговорили питання, які гальмують розвиток тваринництва Придніпров’я, та шляхи їх вирішення.
Серед найважливішого - підготують детальний план дій, яким буде доповнено обласну програму Інтенсифікації малого і середнього бізнесу на 2018-2020 роки. Також буде розглянуто питання допомоги кредитування фермерів.
Гліб Пригунов, голова обласної ради, прокоментував: «Зараз про успіхи в українському тваринництві чути рідко, галузь майже самотужки долає усі проблеми збуту. Втім, таку ситуацію потрібно виправляти - поступово і цілеспрямовано. Для цього функціонує обласна програма розвитку бізнесу, ми йдемо назустріч нашим фермерам. У перспективі тваринництво має стати рентабельним бізнесом».
ВЛ. ІНФ.
|