В Україні організовано систему фальсифікації вершкового масла. Хто і для чого псує здоров’я свого народу?
Хто із нас не скаржився на якість вершкового масла, яке розпливається безслідно на сковорідці, абсолютно не захолоняє в холодильнику, не має свого оригінального смаку і запаху? Не страхує від цього ні прилавок фешенебельного супермаркету, ні висока ціна продукту, ні „розкручена” марка. Бо купуємо ми замість вершкового масла так званий спред, напічканий пальмовою та кокосовою оліями. При цьому виробники сором’язливо „забувають” інформувати про це покупців, а по-простому – брешуть. Це уже не домисел вередливого покупця, а підтверджений факт, який вивів на чисту воду народний депутат Святослав Васильович Олійник. Він розпочав боротьбу з неякісними продуктами і почав «колотити» Міністерство охорони здоров’я, антимонопольний комітет, держспоживстандарт. Суть цих звернень така: До мене, як до народного депутата України, звернувся голова правління ЗАТ «Запорізький оліяжиркомбінат», із питанням щодо масштабних фальсифікацій на ринку вершкового масла, порушень прав споживачів та навмисного поширення інформації, що вводить їх в оману, що є одним з видів недобросовісної конкуренції. З появою замінників молочного жиру (рослинні жири), на ринок України вийшли нові продукти з низькою собівартістю - суміші вершково-рослинні (спреди), які часто видаються виробниками за масло вершкове натуральне. Відповідно до ДСТУ 4399:2005 продукт, який продається в магазині під назвою «масло вершкове», повинен містити лише молочний жир і ніяких рослинних добавок. В свою чергу, відповідно до ДСТУ 4445:2005, спред - це продукт, який містить не менше 25% молочного жиру від загального обсягу жиру. Національний стандарт ДСТУ 4518:2008 «Продукти харчові. Маркування для споживачів. Загальні правила», який набрав чинності з 1 листопада 2008 року, ввів заборону на неправомірне використання терміну «вершкове масло» для спредів. Виробникам спредів дозволялося використання старої упаковки до 01.05.2009 року. Однак, на сьогодні в роздрібній торгівлі присутня продукція недобросовісних виробників під назвою «масло вершкове», при лабораторному випробуванні яких виявлена присутність у складі продуктів рослинних жирів (замінників молочного жиру). Для підтвердження цих фактів використовувались послуги дослідницької лабораторії закритого акціонерного товариства «Запорізький оліяжиркомбінат», акредитованої в Національному агентстві з акредитації України, м. Київ, по ДСТУ ISO 17025:2006. Було довільно придбано в роздрібних мережах найбільших міст України 14 зразків фасованого масла вершкового (вагою 0,2 кг) ціновою категорією від 8 до 12 гривень. В таблиці наведені деякі з придбаних зразків, в яких процентний вміст молочного жиру, вказаний на їх упаковці, не відповідає дійсності. Отримані дані свідчать, що на ринок України надходить явно фальсифікований товар. Будучи за своїм вмістом спредами, зразки №№ 3,4,5,6,7,9, а у випадку зі зразками №№ 1,2,8 - навіть не спредами, а просто рослинними сумішами, ці продукти декларуються виробниками як «масло вершкове». Зазначені вище факти свідчать про прямі порушення прав покупців на отримання достовірної інформації при придбанні продуктів харчування. Під назвою «масло вершкове» покупцю пропонуються спреди, вершково-рослинні чи рослинні суміші. 80% спредів, присутніх в торгових точках і на базарах країни, випускаються у вигляді монолітів. Інформація виробника про продукт вказується на ярлику короба. Дуже часто на базарах при продажі монолітних спредів продавці використовують термін «масло вершкове». Відповідальність в цьому випадку за обман споживачів несе продавець, видаючи спреди за масло вершкове і вказуючи неправдиву інформацію на своїх цінниках. Як правило, ціна таких продуктів нижче собівартості справжнього масла вершкового. Відповідно до пункту 1 статті 20 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» особам, які займаються діяльністю з виробництва або введення в обіг харчових продуктів, забороняється вводити в обіг небезпечні, непридатні до споживання або неправильно марковані харчові продукти, а також, відповідно до пункту 6 статті 20 цього Закону, потрібно добровільно вилучати харчові продукти, які вони виробили або вводять в обіг, у разі виявлення факту, що такі харчові продукти небезпечні, непридатні до споживання або неправильно марковані. Також, відповідно до пункту 6 статті 20 цього Закону, харчові продукти, вироблені в Україні, повинні бути безпечними, придатними до споживання, правильно маркованими та відповідати санітарним нормам і технічним регламентам. Обов’язкові вимоги до маркування продукції встановлені у статті 15 Закону України «Про захист прав споживачів» та статті 28 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів». Згідно з цими вимогами, маркування має містити необхідну, доступну, достовірну інформацію про продукцію у доступній для сприйняття споживачем формі, яка забезпечує можливість свідомого і компетентного вибору продукції. Стаття 2 Директиви Європейського Парламенту від 20.03.2000 року «Про зближення законодавства держав-членів щодо маркування, оформлення і реклами харчових продуктів» встановлює, що маркування та спосіб, яким його роблять, не повинні вводити в оману споживача, а саме: =стосовно якості харчового продукту, особливо його виду, ідентичності, стану, складових, стійкості (під час зберігання), походження і способу виготовлення; =надавати дані про вплив або властивості, яких харчовий продукт не має; =завдяки повідомленню, що харчовий продукт має особливі властивості, хоча всі порівняні харчові продукти мають однакові властивості. Визначення неправильно маркованого харчового продукту дано у статті 1 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів», а у статті 12 цього Закону встановлено, що при проведенні державного нагляду, якщо існує підозра, що харчовий продукт є неправильно маркованим, державний інспектор надає припис про тимчасову заборону обігу такого продукту. Зазначене вище встановлює, що вказані порушення із маркування вершкового масла є недопустимими, порушують права покупців та є фактом недобросовісної конкуренції. Вважаю за необхідне зобов’язати виробників поставляти, а підприємства роздрібної торгівлі продавати продукцію, яка має в своєму складі рослинні жири, з назвами «спреди» або «вершково-рослинні суміші», а не під назвою «масло вершкове». Крім того, необхідно зобов’язати підприємства, які виготовляють спреди, щоб нанесене маркування товару співпадало з фактичним його складом. На підставі наведеного, з метою захисту прав споживачів та добросовісних виробників вершкового масла, керуючись статтею 16 Закону України «Про статус народного депутата України»,
ПРОШУ: Провести перевірку фактів, викладених у зверненні. У випадку підтвердження фактів, викладених у зверненні, відреагувати згідно з чинним законодавством, зокрема: - видати припис про тимчасову заборону обігу продукції, що не відповідає національному стандарту та нормам діючого законодавства; - видати постанову про виправлення етикетування або іншим чином виправлення неправильного маркування. Про результати розгляду звернення повідомити мене і заявника письмово у визначений законом термін.
Чим закінчиться дане розбирання, ми обов’язково повідомимо наших читачів, а поки що ще раз звертаємо увагу на вищенаведену таблицю, яка допоможе при покупці уникнути відвертої і цинічної підробки. Станіслав ТКАЧОВ.
|