Матеріал „Закроется ли Синельниковский молокозавод” („БН” від 22 квітня) викликав чимало відгуків наших читачів. Особливо хвилюючою ця тема виявилась для власників корів. Ось як прокоментував статтю та взагалі ситуацію в приватному молочному секторі Олександр Гусаров від імені мешканців Кислянської сільської ради: - Що таке корова у приватному господарстві, мені добре відомо, адже у нас на дві сім’ї їх десять. Тримати таку кількість худоби змусило не бажання збагатитись, як дехто думає про приватників, а відсутність роботи на селі після розвалу колгоспу. Це єдиний спосіб сьогодні вижити на селі, підняти на ноги дітей та постаратись відправити їх подалі від села та каторжної праці біля тих же корів. Каторжної і невдячної, бо селяни поки що продовжують займатись молочним виробництвом всупереч всім: владі, ветеринарним інспекторам, молокопереробникам і т.д. Бо всі вони дивляться на нас, як на тих же „дійних корів”. Влада намагається якомога дорожче зідрати за так звані пасовища на толоках та балках, які без нас просто заростуть бур’янами, ветеринарні інспектори - отримати свої 100 гривень з кожної корівки за так звану диспансеризацію, молокозаводи „наварити” сто, а то і двісті процентів, купуючи у нас молоко жирністю 3,5% по 1,6 гривні, щоб після знежирення до 1- 2,5 відсотків продати втричі дорожче. Ніколи жодного разу держава навіть не заїкнулась про дотацію тим, хто на відміну від КСП не вирізав худобу і продовжує забезпечувати дві третини населення молоком. Ніхто не помічає того, що після розвалу громадського тваринництва приватник також втратив кормову базу для своїх „бурьонок”, бо ніде виписати силосу, сіна, буряків, у дороге задоволення перетворилась солома, золотими стали ветпрепарати. На фоні всього цього слова І.В. Буйлук виглядають просто цинічним знущанням над всіма власниками корів. Як може говорити про неякісну сировину директор молокозаводу? Звідки ж тоді у вас береться продукція „из натурального сырья без использования всевозможных вредных для здоровья добавок”, коли підприємство закуповує молоко лише у приватника на „неконтролируемом рынке”? Хто ж заважає вам проводити контроль за якістю і „відшити” всіх недобросовісних виробників? Та вам просто це не вигідно, бо набагато простіше, ховаючись за балаканиною про низьку якість, встановлювати грабіжницькі закупівельні ціни. Я переконаний, що українці мають змогу покуштувати смак справжнього молока лише завдяки приватникам. А от коли нас „доб’ють”, отоді справді молоко питимемо порошкове, а масло їстимемо з пальмового масла, поступово перетворюючись у папуасію. Від редакції: Нагадуємо, що кожен бажаючий може висловити свою точку зору з даного питання. А чиновники райсільгоспуправління, ветслужби, торгового управління РДА, вважаємо, просто-таки зобов’язані це зробити.
|