Майже в кожній родині готуються до зустрічі Нового року, а також обдумують меню. До нього входять салати (чи салат), обов’язково друга страва (часто це картопля, м’ясо), непогано оселедець (а коли ще й під шубою!..).
Отже, візьмемо салат олів’є для середньої родини з чотирьох чоловік. Картопля: 1 кг приблизно 6,5 грн., одна морквина (100-150 гр) – десь 2 грн. і обов’язково яйця (десяток в середньому від 23 до 30 грн.). Нам їх потрібно 6 штук – отже, близько 14 грн. Горошок консервований – 8-10 гривень за банку. До олів’є краще взяти курячу грудку, бо в ковбасі вартістю 35 грн. за кілограм явно м’яса бракує. Вартість грудки близько 50 грн. за кілограм. Для салату достатньо буде з півкіло, тож ще плюс 25 грн.
Обов’язково додаємо цибульки (кілограм в межах 11 гривень), тобто 1-2 грн. Майонез – від 7 до 28,40 грн. Візьмемо найдешевший. Отже, тільки на салат олів’є нам потрібно близько 80 гривень.
Нещодавно одна моя знайома розповіла, як вона робить оселедець під шубою. Замість оселедця на дно тарілки кладе тюльку – смак добрий і дешевше. Але ми ризикнемо все ж взяти оселедець – «затягне» він десь на 15-20 гривень. Отже, майонез, яйце, бурячок, картопля, а ще морквина… Плюс-мінус – і знову близько 30-40 гривень.
Друга страва – картопля з м’ясом. На сім’ю з чотирьох чоловік потрібно кілограм м’яса (свинини чи яловичини – 80-90 грн.), кілограм картоплі – 6-7 грн., цибуля, олія. На все разом – близько 100 грн. До цього додаємо буханець (батон) хліба в межах 6-7 грн.
А тепер складаємо, додаючи ще традиційну пляшку шампанського (близько 50 гривень). Якщо спекти щось до чаю і витратити на борошно, цукор та інші складові ще плюс-мінус 50 гривень, то матимемо в загальному підсумку від 320 до 350 гривень.
На новорічному
калькуляторі рахувала
Ася МАРИНЕНКО.
|