Інтернет-версія газети Берег Надій

Форма входу

Логін:
Пароль:

Категорії розділу

Новини міста
Регіональні новини
В Україні
Політика
Актуально
Проблема
Погляд
Спорт
Здоров’я
Зворотній зв’язок
Кримінал
Фотофакт

Пошук

Статистика

Каталог статей

Головна » Статті » Актуально

Шкільне ресторанне меню

Найулюбленіша перша страва школярів тепер – суп-пюре.

Супом авголемоне, рисом паелья, бургерами та смачними печенями харчуються тепер учні Миролюбівської школи, запиваючи страви корисним лимонадом або чаєм каркаде. І все це за 20 гривень!
Миролюбівські учні – найперші з району стали дегустаторами цих та інших відомих у світі ресторанних страв, які впроваджують за збірником рецептур зіркового українського кухаря Євгена Клопотенка у звичайній шкільній їдальні. Тож тепер робота на кухні закипіла ще жвавіше. Як розповіла нам кухар Ірина Булах, працювати стало набагато складніше, втім пусті тарілки, котрі лишають після трапези учні, надихають працівників продовжувати рухатися в цьому напрямку. 
Ми й самі скуштували декотрі зі страв п’ятничного меню. Це були поживні та чудові на смак картопляний суп-пюре, паелья та салат з капусти із зеленим горошком. Головний секрет апетитності страв криється у незначному додаванні спецій, які передбачені за новим рецептурником. Це – сушені чебрець, імбир, куркума, паприка, часник, орегано та багато інших приправ, які надають їжі абсолютно інакшого смаку. 
Смажена картопля та великий нагетс – найсмачніше із запропонованого, на думку старшокласниці Вікторії Кулагіної. Наймолодші учениці Аделаїда Шинкаренко та Юлія Діма за обідом поділилися з нами, що дуже люблять суп-пюре, а другокласниця Мар’яна Ричко на запитання «чи смачно годують?» висловила своє схвальне «так»!
Своїми враженнями також поділилися учні 7-8 класів, які, за словами директора школи Валентини Мороз, майже завжди ігнорували харчування за попереднім меню. Так, восьмикласниця Аліна Будаква зазначає, що нові страви їй до вподоби, тим паче, що вони корисніші, смачніші. Її однокласниця Дар’я Ковальчук найбільше полюбляє, коли годують бургером та гречаним супом. Семикласниця Лілія Заїка відмічає відмінний смак курячого м’яса: нагетсів, паличок, відбивних.
Загалом в їдальні щоденно харчується майже 200 осіб. Меню прописане на два тижні, тож страви першого та другого – не повторюються. А ще в різні семестри, коли пори року відрізняються, використовуватимуть сезонні овочі та фрукти. Тож юним гурманам їжа просто не встигатиме    набридати. 

Очільниця навчального закладу розповіла, що ідея «перекроїти» меню виникла ще рік тому. Тож, Валентина Данилівна, заручившись підтримкою усього колективу, почала втілювати її в життя. Впродовж року вони прораховували, чи вкладатимуться у суми, закладені на харчування, чи зможе постачальник забезпечити їх необхідними продуктами, чи схвалять діти та батьки нововведення.
Крім того, замінили обладнання, без якого приготування страв «за Клопотенком» неможливе. Придбали протирочну машину, бо щодня треба переробляти велику кількість овочів, а вручну цього робити не можна. Закупили нові дека для духовок, оскільки переважна більшість страв за новими рецептами запікається. Замінили посуд на більш місткий, адже нові порції не вміщалися на старі тарілки. 
Також у закладі пройшли погодження з Держпродспоживслужбою, отримали підтримку від голови Раївської громади Юрія Мартиненка, начальника гуманітарного відділу Олени Турченюк та найголовніше – схвалення учнів і батьків. З останніми класні керівники щодня тримали зв’язок, цікавлячись їхніми думками.
Діти спочатку насторожено сприймали страви, які раніше не куштували. Їм проводили цілі презентації, розповідаючи, що каркаде – це особливий вид троянди, а лимонад – не той газований напій, до якого вони звикли. Вдавалися і до певних хитрощів, говорячи, що в салаті з гарбузом та яблуком просто різні сорти останнього фрукта, бо споживати корисний овоч не всі погоджуються. 
Вже місяць школярі харчуються за новим меню, жартома говорячи, що в школу приходять смачно попоїсти. Фінансування харчування дітей молодшої ланки здійснюється з  бюджету Раївської сільської ради, старших учнів – коштом батьків. На 40% збільшилося відвідування їдальні, а у старшокласниць загорілися очі від бажання приготувати те, що скуштували. Тож щодня працівники їдальні вивішують страви дня з рецептами, за якими охочі можуть приготувати вдома для всієї родини. 
Директор Валентина Мороз тішиться з цього приводу, бо мріяла, щоб шкільна їжа була подібною до маминих домашніх страв. Раніше цього забезпечити не могли, бо чітко дотримувалися норм приготування за старими стравосписами. Тож керівник школи вдячна Євгену Клопотенку за те, що зміг просунути свої ідеї, та Міністерство здоров’я затвердило його рецептуру. Валентина Данилівна запрошує до Миролюбівської школи всіх, хто хоче перейняти досвід, наперед зазначаючи, що легко не буде, але головне – бажання змінити культуру харчування у закладі. 

Орися ЛАДАТКО.

Хлопці люблять ситно й смачно пообідати.

Чай каркаде, якому діти дали назву «кисленький компотик».

Суп-пюре з’їли. Настав час паельї.

Р.S.:

Наш візит до Миролюбівської школи випав на Масний тиждень, тож у закладі нарядили обрядове опудало Марену, насмажили млинців. Ці ласощі з різноманітними начинками та іншими смаколиками передали, зокрема, і на передову через Синельниківську громадську організацію ветеранів АТО та УБД, за що вони висловили подяку благодійникам школи.

Категорія: Актуально | Додав: admin (17.03.2021)
Переглядів: 56 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Статті

[14.04.2021]
Світлана Назарчук: «Немає синельниківців, васильківців чи межівчан.  Є один великий Синельниківський район»Світлана Назарчук: «Немає синельниківців, васильківців чи межівчан.  Є один великий Синельниківський район»

[14.04.2021]
Гаряче зведенняГаряче зведення

[14.04.2021]
Жителі Варварівки досі чекають на аптекуЖителі Варварівки досі чекають на аптеку

[14.04.2021]
Призначено заступників голови райдержадміністраціїПризначено заступників голови райдержадміністрації

[14.04.2021]
Сміття вивезли

[14.04.2021]
ТарифиТарифи

[14.04.2021]
60 років у космосі60 років у космосі

[14.04.2021]
О«МРІЯ»ний  реваншО«МРІЯ»ний  реванш

[14.04.2021]
Як проходить вакцинаціяЯк проходить вакцинація

[14.04.2021]
Коронавірус на СинельниківщиніКоронавірус на Синельниківщині

[07.04.2021]
Коронавірус на Синельниківщині

[07.04.2021]
Гаряче зведенняГаряче зведення

[07.04.2021]
До восьми років за пів мільйона

[07.04.2021]
В об’єднанні – сила і вигодаВ об’єднанні – сила і вигода

[07.04.2021]
З другої спроби і критичним мінімумомЗ другої спроби і критичним мінімумом

[07.04.2021]
Як я вакцинуваласьЯк я вакцинувалась

[07.04.2021]
До спортшколи прийдуть боксериДо спортшколи прийдуть боксери

[07.04.2021]
Дорога железная…Дорога железная…

[07.04.2021]
За крок від сенсаціїЗа крок від сенсації

[07.04.2021]
З історії Зайцівської школиЗ історії Зайцівської школи

[01.04.2021]
«Колос-1» - чемпіон Синельниківщини«Колос-1» - чемпіон Синельниківщини

[31.03.2021]
У Синельниковому триває вакцинація проти COVID-19

[31.03.2021]
Коли закінчуються канікули в міських школах?Коли закінчуються канікули в міських школах?

[31.03.2021]
Великомихайлівці в очікуванні зв’язку із «зовнішнім світом»

[31.03.2021]
З миром та любов’ю до людейЗ миром та любов’ю до людей

[31.03.2021]
Банкет-хол «Rio-de-Roya» запрошуєБанкет-хол «Rio-de-Roya» запрошує

[31.03.2021]
Почуття гумору – крок до президентстваПочуття гумору – крок до президентства

[31.03.2021]
Кримінальну справу за крадіжки в Райавтодорі відкритоКримінальну справу за крадіжки в Райавтодорі відкрито

[31.03.2021]
Землю знову не дали...Землю знову не дали...

[31.03.2021]
Газ у квітніГаз у квітні

[31.03.2021]
Гаряче зведенняГаряче зведення

[31.03.2021]
Прийшла весна –  прибирання пораПрийшла весна –  прибирання пора

[31.03.2021]
Книга – маяк під час штормуКнига – маяк під час шторму

[24.03.2021]
Призначено керівника прокуратуриПризначено керівника прокуратури

[24.03.2021]
Ремонт дороги біля колишнього поста ДАІРемонт дороги біля колишнього поста ДАІ

[24.03.2021]
28-го березня – стрілки годинника вперед28-го березня – стрілки годинника вперед

[24.03.2021]
У когось безсимптомно, інших – температуритьУ когось безсимптомно, інших – температурить

[24.03.2021]
Що буде з безпритульними тваринамиЩо буде з безпритульними тваринами

[24.03.2021]
Великі робітники маленького містаВеликі робітники маленького міста

[24.03.2021]
ВосьмикласницяВосьмикласниця

[24.03.2021]
Гаряче зведенняГаряче зведення

[24.03.2021]
Знайомство з головою райдержадміністраціїЗнайомство з головою райдержадміністрації

[24.03.2021]
Все починається з під’їздуВсе починається з під’їзду

[24.03.2021]
Пороги є!Пороги є!

[24.03.2021]
Історія повторюєтьсяІсторія повторюється

[24.03.2021]
Ну що б, здавалося, слова…Ну що б, здавалося, слова…

[17.03.2021]
Як записатися на вакцинацію проти COVID-19Як записатися на вакцинацію проти COVID-19

[17.03.2021]
Шкільне ресторанне менюШкільне ресторанне меню

[17.03.2021]
Призначено голову Синельниківської РДАПризначено голову Синельниківської РДА

[17.03.2021]
Умови створені – чекаємо результатУмови створені – чекаємо результат