Наступає рік Сталевого Щура за китайським календарем! Що поставити на стіл, аби догодити тварині-символу року прийдешнього та скільки коштуватиме цьогоріч олів’є, «шуба», шампанське, без яких складно уявити традиційне новорічне застілля, дізнавалися спеціально для наших читачів.
Оскільки Щур – істота всеїдна і запаслива, йому сподобається значна кількість новорічних страв. Подавати їх слід у невеличкому посуді або порціонно, оскільки Щур звик їсти потроху.
Задобрити Господаря року вдасться їжею білого кольору: сирами, молочними соусами, йогуртами та морозивом. А ще Щур оцінить, якщо головним інгредієнтом ваших страв стане фантазія, тож не стримуйте її під час приготування чи сервіровки столу.
Багато хто не мислить свята без олів’є. І хоча в оригінальному рецепті 19-го сторіччя, який Люс’єн Олів’є приховував до самої смерті, трохи не схожі на ковбасу головні складові: рябчик, відварний телячий язик, ракові шийки, червона ікра, це нікого не зупинило пристосувати рецепт для гаманців середнього достатку. При цьому смак легендарного салату полюбився майже всіма!
Отож, складаємо традиційний олів’є з 5-6-ти картоплин – десь 10 грн., 2-3-х морквин – до 3-х грн., банки консервованого горошку – від 17-ти грн., півкілограма ковбаси «Докторської» 130 грн./кг або яловичого язика 120 грн./кг – виходить 60-65 грн., 6-ти штук яєць – 15 грн., цибулини – близько 1-ї грн. та 300 г майонезу – 15 грн. Калькулюємо усі інгредієнти – салат обійдеться у 120-130 гривень!
«Шуба», рецепт якої у 1918 році видумав кухар Аристарх Прокопцев для господаря корчми, коштуватиме дешевше, ніж олів’є – приблизно 70-80 гривень! По півкілограма картоплі, буряку та моркви – коштуватимуть в сумі десь 12-15 грн., один оселедець (можна взяти два) – 25-30 грн., ріпчаста цибулина – близько 1-ї грн., 4 яйця – 10 грн. та пачка майонезу – 15 грн.
Поставимо на стіл ще й гаряченьке – пюре, два кілограми якого вартуватимуть до 40-ка гривень (залежно від того якої якості маслом заправити) та свинини з підливою, що обійдеться у 120-130 гривень.
Ну і яке ж новорічне свято без келиха ігристого вина! Ціни на нього дуже різняться, наприклад, пляшка шампанського «Артемівське» коштуватиме 100 грн., а є набагато дорожчі варіанти. Кілограм мандаринів коштує 28-35 грн./кг. До речі, апельсини, мандарини або персики вважаються втіленням багатства – золотих монет, а цукерки на столі символізують сімейне щастя і міцні родинні відносини. Тож не пожалкуйте грошей на солодощі!
Ось на такий мінімальний новорічний стіл доведеться витратити півтисячі гривень. Але ж ми бажаємо, щоб він був набагато щедрішим. Та й не лише у свята, а повсякчас!
Орися ЛАДАТКО.
|