Інтернет-версія газети Берег Надій

Форма входу

Логін:
Пароль:

Категорії розділу

Новини міста
Регіональні новини
В Україні
Політика
Актуально
Проблема
Погляд
Спорт
Здоров’я
Зворотній зв’язок
Кримінал
Фотофакт

Пошук

Статистика

Каталог статей

Головна » Статті » Актуально

Це дивне смачне сало

Сало – один з найпопулярніших продуктів на столі кожного українця. Тому ми пропонуємо до вашої уваги добірку цікавих фактів про нашу «національну гордість».

Багато хто вважає, що батьківщиною сала є Україна, але насправді це не так. Три тисячоліття тому свинячий жир як їжу почали використовувати в Італії. Щоправда, салом годували лише рабів, які цілодобово працювали на каменоломнях. Як виявилося, сало було не лише дешевою, а ще й дуже поживною та калорійною їжею. Ці цікаві факти про сало зробили його популярним по всьому світу, а особливо популярне сало в Україні.
У римлян слово сало звучало як «лярдо». Цікавий факт, але це слово дожило і до сьогодні, однак значення його дещо змінилось. Тепер слово лярд означає вже не сало, а смалець.
Сало при помірному вживанні вважається дуже корисним продуктом. Цікавий факт про сало: його калорійність складає 770 ккал на 100 г, що еквівалентно цілому кілограму вареної картоплі або більш ніж півкілограмові курячого м’яса.
Як не дивно, але сало допомагає схуднути – воно запускає механізм розщеплення жирів. За старих часів теплим смальцем натирали ноги та руки при застудах. Сало здатне виводити з організму токсини і вважається одним із профілактичних засобів для захисту від онкологічних захворювань. Також сало не накопичує радіонуклідів.
У червні 2011 року в центрі Львова, на проспекті Свободи був відкритий музей сала. В рамках експозиції представлені різноманітні скульптури з сала, а також картини, фотографії та інші роботи художників, присвячені знаменитій українській закусці. Серед експонатів виставки можна побачити фігуру гуманоїда із сала, сальні свічки, шахи, крісло та безліч інших предметів. А головним експонатом музею є копія людського серця, зроблена з сала. Цей цікавий факт про сало був занесений до Книги рекордів України.
Ні для кого не є секретом, що в наш час багато людей веде малорухливий спосіб життя і через це страждають зайвою вагою. Для того, щоб не поправлятися, необхідно щодня вживати 50 грамів сала.
У сала є чимало назв: «шкварками» називають смажені шматочки сала невеликих розмірів. «Смалець» – топлене сало, він широко використовується в кулінарії. «Шпик» – підшкірне сало свині, яке піддавалося обробці (солінню чи копченню). Грудинкою прийнято називати сало, в якому є прожилки м’яса, а по-англійськи це називається «бекон».
Українці воліють вживати сало з часником, перцем і сіллю. Таким складом необхідно натирати сало. Найцікавіше, що переборщити просто неможливо: сало вбере в себе не більше, ніж треба.
Сало абсолютно не містить ву-глеводів. Вживати сало просто необхідно людям, які займаються важкою фізичною працею і людям, які проживають в холодних північних  краях.
В українській культурі сало набуло дещо культового значення. Як національна страва, воно стоїть поряд з такими безсумнівними візитними картками української кухні як борщ, вареники, голубці, галушки. Сало є унікальною стравою в тому сенсі, що більшість народів вживає його здебільшого у вигляді смальцю, а українці їдять його великими шматками, часто з хлібом, часником та солоними овочами.
Сало містить багато корисних речовин, необхідних для людського організму. І насамперед арахідонову кислоту, яка належить до цінних ненасичених жирів і бере участь в утворенні багатьох гормонів, а, отже, в холестериновому обміні, у будові клітинних мембран, допомагає роботі серцевого м’яза і знижує рівень холестерину. Навіть масло за своєю біологічною властивістю та вмістом жирних кислот поступається салу.
Сало в залежності від відгодівлі містить 88-94% чистого жиру, який за рівнем засвоюваності йде нарівні з молочним і риб’ячим жирами. Біологічна активність сала в п’ять разів вище, ніж яловичого жиру. Окрім того, сучасна наука стверджує, що якість свинячого сала поліпшується при топленні. А його споживання в поєднанні з овочевими салатами запобігає розвитку атеросклерозу.
За результатами спеціальних досліджень виявлено, що в 100 грамах свинини міститься 60 міліграмів холестерину, яловичини – 67, телятини – 87, м’яса птиці – 113, маргарину – 186, вершкового масла – 244, білків курячого яйця – 1560, риб’ячого жиру – 5700. Тоді як у свинячому салі є тільки сліди холестерину. Водночас воно містить у собі всі незамінні аміно- і жирні кислоти. Свіже сало зберігає всі свої біологічно цінні якості не пошкодженими й не знищеними переробкою. 
Свиняче сало у предків українців вважалося незамінним при лікуванні багатьох захворювань, зокрема зубного болю, болях у п’ятковій шпорі, при лікуванні болів у суглобах.

Підготував Іван ГУСАРОВ.

Категорія: Актуально | Додав: admin (10.03.2021)
Переглядів: 51 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Статті

[05.05.2021]
Нічия збірноїНічия збірної

[05.05.2021]
Вклонімося їмВклонімося їм

[05.05.2021]
Гаряче зведенняГаряче зведення

[05.05.2021]
Найвища цінність - життяНайвища цінність - життя

[28.04.2021]
Оазис серед безладуОазис серед безладу

[28.04.2021]
Більше премій розумникамБільше премій розумникам

[28.04.2021]
Весняний день рік годуєВесняний день рік годує

[28.04.2021]
25 рентген назавжди25 рентген назавжди

[28.04.2021]
Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить…Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить…

[28.04.2021]
О«МРІЯ»ний реванш-2О«МРІЯ»ний реванш-2

[28.04.2021]
Природа - як фокусникПрирода - як фокусник

[21.04.2021]
Михайлівка у соснахМихайлівка у соснах

[21.04.2021]
Славгород без води

[21.04.2021]
Тисяча до свята: буде чи ні?Тисяча до свята: буде чи ні?

[21.04.2021]
Інформує 101Інформує 101

[21.04.2021]
Автодор вже розбирають по цеглинкахАвтодор вже розбирають по цеглинках

[21.04.2021]
Міграційна служба залишається в Синельниковому

[21.04.2021]
Шановні читачі!

[21.04.2021]
Футбол СинельниківщиниФутбол Синельниківщини

[21.04.2021]
Единое целое?Единое целое?

[21.04.2021]
Вербна неділяВербна неділя

[21.04.2021]
Чорнобиль: як це булоЧорнобиль: як це було

[21.04.2021]
Бережімо первоцвітиБережімо первоцвіти

[14.04.2021]
Світлана Назарчук: «Немає синельниківців, васильківців чи межівчан.  Є один великий Синельниківський район»Світлана Назарчук: «Немає синельниківців, васильківців чи межівчан.  Є один великий Синельниківський район»

[14.04.2021]
Гаряче зведенняГаряче зведення

[14.04.2021]
Жителі Варварівки досі чекають на аптекуЖителі Варварівки досі чекають на аптеку

[14.04.2021]
Призначено заступників голови райдержадміністраціїПризначено заступників голови райдержадміністрації

[14.04.2021]
Сміття вивезли

[14.04.2021]
ТарифиТарифи

[14.04.2021]
60 років у космосі60 років у космосі

[14.04.2021]
О«МРІЯ»ний  реваншО«МРІЯ»ний  реванш

[14.04.2021]
Як проходить вакцинаціяЯк проходить вакцинація

[14.04.2021]
Коронавірус на СинельниківщиніКоронавірус на Синельниківщині

[07.04.2021]
Коронавірус на Синельниківщині

[07.04.2021]
Гаряче зведенняГаряче зведення

[07.04.2021]
До восьми років за пів мільйона

[07.04.2021]
В об’єднанні – сила і вигодаВ об’єднанні – сила і вигода

[07.04.2021]
З другої спроби і критичним мінімумомЗ другої спроби і критичним мінімумом

[07.04.2021]
Як я вакцинуваласьЯк я вакцинувалась

[07.04.2021]
До спортшколи прийдуть боксериДо спортшколи прийдуть боксери

[07.04.2021]
Дорога железная…Дорога железная…

[07.04.2021]
За крок від сенсаціїЗа крок від сенсації

[07.04.2021]
З історії Зайцівської школиЗ історії Зайцівської школи

[01.04.2021]
«Колос-1» - чемпіон Синельниківщини«Колос-1» - чемпіон Синельниківщини

[31.03.2021]
У Синельниковому триває вакцинація проти COVID-19

[31.03.2021]
Коли закінчуються канікули в міських школах?Коли закінчуються канікули в міських школах?

[31.03.2021]
Великомихайлівці в очікуванні зв’язку із «зовнішнім світом»

[31.03.2021]
З миром та любов’ю до людейЗ миром та любов’ю до людей

[31.03.2021]
Банкет-хол «Rio-de-Roya» запрошуєБанкет-хол «Rio-de-Roya» запрошує

[31.03.2021]
Почуття гумору – крок до президентстваПочуття гумору – крок до президентства