Продовжуємо нашу традицію: калькулювати вартість борщу, який готуємо за незвичним рецептом. У час, коли віряни дотримуються Різдвяного посту, пропонуємо пісну першу страву національної кухні – з оселедцем. Не переймайтеся, рибу використовуватимемо не засолену, а смажену.
Спочатку варто заварити у пів літрах окропу 2 столові ложки розсипного чаю, який залишити охолоджуватися. Цим часом слід розморозити два оселедці, які заважують на 850 грамів та коштують 42,5 гривень, та розібрати їх на філе. Коли чай вихолоне, замочити в ньому рибу на годину.
Далі приготувати грибний бульйон. Можна використати як сушені, так і свіжі гриби. У нашому випадку – це 200 грамів глив (близько 8-ми гривень), які необхідно залити 3-ма літрами води.
Поки готується юшка, беріться за засмажку. На кількох столових ложках олії необхідно засмажити по великій ріпчастій цибулині та морквині, через кілька хвилин додати буряк та лишити на пательні ще на 3-4 хвилини. Потім залити засмажку половником грибного бульйону та тушкувати на зменшеному вогні 10 хвилин. На ці овочі піде десь 2,5 гривні, оскільки коштують вони по 6 гривень за кілограм. Насамкінець слід додати томатну пасту (7 гривень) чи сік та проварити ще зо 5 хвилин.
Пів кілограми нарізаної шматочками картоплі (5 гривень) та 50 грамів натертого соломкою кореню селери (1,5 гривень) або петрушки треба викласти до готового бульйону і готувати на помірному вогні 10 хвилин.
Оселедець промити, обсушити, посолити, поперчити та трохи обваляти в борошні. Обсмажити з обох боків на добряче розігрітій пательні до золотистого кольору.
Нашаткувати пів кілограми капусти (4 гривні) та викласти до борщу разом із тушкованими овочами. Дати закипіти та готувати ще 5 хвилин. Посолити на свій смак. Додати порізану свіжу зелень та смажений оселедець. Настоювати борщик 15-20 хвилин.
Отож, виходить, що трилітрова каструлька приготованого борщу з оселедцем коштує близько 65 гривень. В розрахунку на одну порцію – це 6,5-7 гривень.
Орися ЛАДАТКО.
|