Як та ким визначається якість зерна? Звичайно ж працівниками акредитованої лабораторії. Про тонкощі діяльності такої розповіли нам лаборанти ТОВ «Зернопром-Агро».
У лабораторії працює дружній, завжди усміхнений та привітний жіночий колектив. На чолі із завідуючою лабораторією Ольгою Литвиненко зерно досліджують два досвідчені лаборанти – Альона Женжера та Анжела Дуленко, а два відповідальні молодші лаборанти Олена Василяка та Ірина Литовченко відбирають проби.
Визначення якості зерна починається з нелегкої роботи молодшого лаборанта, яка вимагає гарної фізичної підготовки. Щоб відібрати зерно, необхідно загнати щупа (спеціальний прибор) до самого дна кузова вантажівки. До того ж треба мати неабияку сміливість, щоб залізти на височенний автотранспорт. В залежності від довжини кузова молодші лаборанти відбирають від 4-х до 8-ми проб.
Далі проба потрапляє до лаборантів – Альони Юріївни та Анжели Олегівни, які також колись починали працювати молодшими лаборантами. Вони, немов попелюшки, перебирають зернятка, які потрапляють до них для визначення якості. Ця робота дуже кропітка, проте «експерти з якості» говорять, що дуже цікава, а ще – корисна та відповідальна!
Завідувач Ольга Миколаївна – молодий спеціаліст. Вона несе головну відповідальність за якісну працю колективу лабораторії. Тож співробітники завжди дослухаються та радяться з нею.
Лабораторія «Зернопрому» працює із зерновими та олійними культурами. Її співробітники відповідно до ГОСТів визначають головні показники якості пшениці, кукурудзи, соняшнику, інших культур, що надходять до лабораторії. Приймання та відвантаження здійснюється не лише з вантажних автомобілів, а також із залізничного транспорту.
Орися ЛАДАТКО.
|