Минулого понеділка С(Ф)Г «Рой» презентувало свиноферму на 640 голів, яку освятив о. Олександр. Реконструйоване приміщення змінило зовнішній вигляд завдяки використанню сучасних теплозберігаючих технологій, але головні інновації знаходяться всередині приміщення. Полягають вони у новітніх датських технологіях, дякуючи яким відгодівля поросят з двомісячного віку до 110-ти кілограмової реалізаційної ваги триватиме усього 100 днів. При цьому знадобиться мінімум людських затрат, а технологічні операції зведені до мінімуму завдяки автоматичній годівлі та гідрозмивному видаленню гною.
Окремо хочеться наголосити на тому, що в приміщенні зменшено використання металевих конструкцій, які замінено на пластик. А це значить, що агресивне середовище, яке, незважаючи на ефективну систему вентиляції, все ж матиме місце, не перетворить на іржу вольєри та труби і їх не доведеться фарбувати та міняти. Крім того, завдяки пластику спрощується догляд за обладнанням, підвищується ефективність санітарних обробок. І все ж повністю без обслуговуючого персоналу не обійтися, що, з іншого боку, теж добре. Бо це нові робочі місця, про які у багатьох селах інших сільгосппідприємств уже почали забувати. З врахуванням щойно відкритої свиноферми, у С(Ф)Г „Рой” кількість працівників тваринницької галузі збільшиться до 70-ти чоловік з середньомісячною заробітною платою від 2500 гривень. Це при сьогоднішньому шеститисячному поголів’ї свиней, наявності 500 голів ВРХ та вівцеферми. В подальшому господарство планує розширювати м’ясну галузь і збільшити кількість свиней до 10 тисяч. На сьогодні С(Ф)Г „Рой” в рік реалізовує 900 тонн свинини вищої категорії у живій вазі м’ясокомбінатам Дніпропетровської, Харківської та інших областей. Для порівняння пригадаємо, що такий вал у радянські часи мав спецгосп по вирощуванню свиней - колгосп ім. Енгельса. З однією лише різницею, що тодішнє поголів’я у зайцівчан складало 20 тисяч свиней. Це свідчення значного росту інтенсивності виробництва завдяки сучасним технологіям, збільшення конверсії корму. А як щодо рентабельності галузі, про яку більшість синельниківських фермерів висловлюються досить скептично, звернулись ми з запитанням до керівника господарства Володимира Роя: - Ринок завжди потребує свинини і ми уже навчились її вирощувати не гірше від поляків чи китайців. Але конкурувати з ними не дозволяє нестабільність закупівельних цін. Коли торік вона складала 13 гривень за кілограм – не виходило спрацювати хоча б в „нуль”. Зараз піднялась до 18-ти, то є чим заплатити зарплату, купити ветпрепарати, придбати якісний молодняк і.т.д. Отак і балансуємо з року в рік. Але не можна на тваринництво дивитись лише через призму прямих доходів. Воно має багато похідних. Це стабільна соціальна ситуація сільської громади, бо люди завдяки фермам мають гарантований дохід, це 4 тисячі тонн органіки на полях, що знижує затрати на „хімію” і підвищує урожайність, це диверсифікація бізнесу, що зменшує ризики, бо „не всі яйця знаходяться в одному кошику”, це і „жива” копійка щомісяця, а не раз на рік після жнив. А ще оптимізація сівозміни і самообмеження площ соняшника, як того вимагає (поки що безрезультатно) мінАПК. Бо хочеш не хочеш, а повинні мати значний кормовий клин, щоб прогодувати тварин. Не полишають у господарстві і мрії мати вагомий гурт великої рогатої худоби. Навіть ось уже кілька років ведуть роботу по виведенню власної породної групи шляхом схрещення різних м’ясних порід. Починали з Кабардин-ангусів, зараз прививають Велику українську породу, а завершать Шаролє. На відкритті ферми були присутні перший заступник голови РДА Микола Малюков та начальник райсільгоспуправління Тетяна Завалій. Вони зазначили, що це дійсно значна подія для району, бо, на жаль, здебільшого доводиться констатувати факти руйнування уже існуючих тваринницьких приміщень. Вони пообіцяли всіляку підтримку усім фермерам, які розвиватимуть тваринництво. Висловив свою думку і голова ради сільгоспвиробників району Георгій Колпак: - Мені приємно за свого колегу, який наперекір усім прогнозам і негараздам продовжує займатись тваринництвом, застосовуючи все новіші технології. Тому не треба їхати вчитись кудись за моря, а все найсучасніше можна побачити у С(Ф)Г „Рой”. Після побаченого можу сказати лише одне – сільгоспкооператив „Україна” постарається не відставати і теж чимось здивує район. Залишається додати лише те, що наприкінці січня С(Ф)Г „Рой” виповнилось 15 років з дня створення. Минули вони з користю як для працівників, яким жодного місяця не було затримано зарплату, так і для пайовиків, які отримують найвищу в районі орендну плату за землю. За ці роки тут було вироблено тисячі тонн продукції, яка лягла на столи українських споживачів. Сподіваємось, що керівники господарства і надалі не зубожіють ідеями і всі вони втіляться у життя. Станіслав ТКАЧОВ.
|