Інтернет-версія газети Берег Надій

Форма входу

Логін:
Пароль:

Календар

«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Пошук

Статистика

Головна » 2021 » Лютий » 10 » Там, де відточують майстерність
16:20
Там, де відточують майстерність


«Вибір професії – це друге народження людини». Саме ця народна мудрість впала нам у вічі в одному з кабінетів Синельниківського професійного ліцею. А яку професію обрати? Такі архіважливі питання постають з року в рік перед кожним випускником школи.

Щонайменше триста учнів ліцею з майбутньою справою життя вже визначилися. Вони успішно опановують спеціальності: електрогазозварник, електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних машинах, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсар з ремонту рухомого складу, оглядач-ремонтник вагонів, кухар-кондитер. 
Навчання за фахом проходить під наставництвом 15-х майстрів виробничого навчання. Загалом же освітянський колектив ліцею налічує півсотні педагогів на чолі з директором Володимиром Бурлаковим, який працює у закладі останні три роки. 
Є в ліцеї і свій президент парламенту учнівського самоврядування. Це – учень 8-ї групи Андрій Криворудченко, який навчається за фахом «слюсар з ремонту рухомого складу». Разом з ініціативною групою учнів він є активним учасником ліцейських справ.

Стипендії

Звичайна академічна стипендія уч-ня ліцею становить майже 500 гривень. Її отримують усі без винятку. Ті ж, хто демонструє особливі здобутки у навчанні, зразкову поведінку, бере активну участь в олімпіадах, різноманітних інтелектуальних та творчих конкурсах, крім мінімальної, має ще й іменну обласну стипендію, розмір якої 1800 гривень. Таких ревних ліцеїстів у закладі двоє: майбутні слюсар з ремонту рухомого складу Микола Скрібченко та кухар-кондитер Валерія Полякова.
Є також соціальна стипендія, яку нині одержують 10 учнів пільгових категорій (діти-сироти). Крім неї, вони отримують компенсаційні виплати на книги, одяг, харчування, а по закінченню навчання – одноразову грошову допомогу, так звані «підйомні кошти». 

На уроці виробничого навчання

У Синельниківському професійному ліцеї є 6 навчально-виробничих майстерень та 7 кабінетів професійної підготовки. В них ліцеїсти відточують професійну майстерність під вмілим наставництвом майстрів виробничого навчання. Організовує практичну підготовку професійно-технічного навчального закладу старший майстер Володимир Стеценко.
Під час візиту до навчального закладу ми завітали на кухню, де на той момент стояв шум і гам. Це відбивали котлети та готували гарнір з тушкованої капусти майбутні кухарі-кондитери. Їх наставник Інна Ставманенко розповіла, що в закладі навчають не просто професійних спеціалістів, котрі знають рецептуру і технологію виробництва кулінарних виробів, а й справжніх митців, які підкорюють сучасні кулінарні техніки. Серед робіт кулінарів-ліцеїстів надзвичайні десерти, прикрашені тривимірним желе чи айсингом, українські вареники, які набули вигляду троянд, тощо. Для готування є вся необхідна техніка та прилади, навіть такі тонкощі, як обробна гранітна дошка для роботи з шоколадом чи професійна плита за 17 тисяч гривень, на яку кухарі заробили гроші самостійно.
Зазирнули «на вогник» до майбутніх електрогазозварників, які вдосконалювали вміння з’єднувати металеві конструкції. Тут під наставництвом майстра Наталії Стеценко працюють юнаки у спеціальних масках та одязі. Кожен має своє робоче місце, закрите шторами зі спецтканини. Здаля зазирнувши через шпаринку, побачили як під час кипучої роботи летять в різні боки іскри. По завершенню навчання ліцеїсти вмітимуть досконально проводити ручне, дугове, газове зварювання деталей, вузлів і конструкцій, виконувати кисневу різку, зварювати деталі автомобілів, вагонів, опалювальні системи, паркани тощо.
Відвідали й слюсарню, де ліцеїсти уважно дослухалися до порад майстра Євгенія Швеця. Педагог встигав працювати на всі фронти: і показував учням, як правильно користуватися ножівкою по металу, і консультував з інших питань, і демонстрував нам одну з підставок під ручний гранатомет, які ліцеїсти самостійно виготовили на замовлення спілки учасників бойових дій та АТО, як і 20 пічок-буржуйок, та передали нашим бійцям, котрі захищають кордони на сході країни. Опанувавши професії слюсар з ремонту рухомого складу й оглядач-ремонтник вагонів, спеціалісти зможуть працювати на залізниці, зокрема, перевіряти технічний стан обладнання, забезпечувати його безперебійну роботу, здійснювати технічний нагляд. 

Практика та працевлаштування

Ліцеїстів-випускників забезпечують першим робочим місцем. Тож, по завершенню навчального закладу їм не треба ходити в пошуках роботи, роботодавець вже чекає на дипломованого молодого спеціаліста. Практику учні проходять на таких крупних та відомих підприємствах, як ДОК «Дніпро», «Варус», «Пузата хата», «Будинок солодощів», «Інтерпайп НТЗ», пасажирське вагонне депо, «Укррефтранс», інших підрозділах залізниці, місцевих й обласних фірмах. 

У світі знань…

Крім практичних навичок, діти опановують навчальні дисципліни. Так, під час відвідин ліцею, ми познайомились з вчителями: інформатики Владиславом Барабановим, який зустрів нас у комп’ютерному класі з сучасною технікою, хімії Ларисою Літау, котра саме розповідала учням будову атому, математики Інною Плішак, яка оцінювала розв’язання задачі ліцеїстом біля дошки. Завітали на урок з електробезпеки у Віктора Войтенка, який вів діалог з учнями щодо надання допомоги при виникненні непередбачуваних ситуацій на виробництві.
Поспілкувалися із психологом Іриною Криворудченко, яка допомагає учням пережити негаразди, розчарування, емоційні злети та падіння, пов’язані з першим коханням тощо. До Ірини Віталіївни за консультацією звертаються не лише ліцеїсти, а й їхні батьки, педагоги. З освітнім процесом в ліцеї нас радо познайомила заступник директора з навчально-виховної роботи Наталя Шпилько. 

Читати модно

У храмі мудрості з кипою книг зустрічає бібліотекар Олена Каляєва. Вона розповідає, що останні роки зо три задоволена тим, що діти читають, вважають це модним та престижним. Найбільше серед спраглих до пізнання ліцеїстів – першокурсників. Друковану літературу активно брали на прочитання і під час карантину. Щоби ще більше заохотити читати, книгознавець оформила виставку «Наші професії в художніх творах», що, безумовно, зацікавлює учнів.
Найчастіше до Олени Миколаївни звертаються за книгами зі шкільної програми, за класикою та фантастикою. А коли в бібліотечному фонді ліцею немає запитуваної учнем книги, бібліотекар приносить власні, як от роман «Гаррі Поттер» Джоан Роулінг, чи завантажує книгу в мережі Інтернет на електронний носій. Для цих цілей у бібліотеці є комп’ютер.

Харчування

Як ми вже повідомляли чотири роки тому, штатні одиниці працівників їдальні ліцею рішенням обласного департаменту освіти скорочені. Втім, як розповів нам директор закладу, хоч, на жаль, і немає гарячих страв в їдальні, діти мають змогу підкріпитися буфетною продукцією – піцами-пиріжками. 

Гуртожиток

Серед учнів ліцею діти з Си-нельниківщини, Павлоградщини, Ва-сильківщини, Дніпра. Їм не дуже зручно щодня їздити на заняття, особливо в часи пандемії, коли кількість автобусного та залізничного транспорту обмежена. Тож для іногородніх діє комфортабельний гуртожиток, в якому проживає близько 25-ти мешканців абсолютно безкоштовно. 
Екскурсію гуртожитком проводила комендант Світлана Руденко. Приміщення розділене на два блоки: в одному живуть юнаки, в іншому – дівчата, в кімнатах по троє. У кожному є кухні, вбиральні, душові з гарячою водою, пральна машина. За дотриманням правил внутрішнього розпорядку в гуртожитку слідкує черговий Наталія Кобяцька.
Для того, щоб постояльці мали змогу продуктивно готуватися до занять, облаштовано кімнату самопідготовки, а для змістовного дозвілля – відпочинку. В останній жильці грають у шахи та шашки, інші настільні ігри, переглядають фільми.
Наразі відновлена лише третина усього гуртожитку, а колись він функціонував повністю, в ньому жили і учні, і педагоги закладу, і працівники ресорного заводу. 

І навчання, і дозвілля

Вихованці ліцею встигають не лише у навчанні, вони активно долучаються до позакласних заходів, художньої самодіяльності, конкурсів, виховних годин, змагань, спортивних секцій та гуртків за інтересами. Чимало позитивних відгуків наслухалися про вчителя фізкультури Максима Гончара, який, крім уроків, веде секцію з боксу. Спортивні заняття ліцеїсти відвідують безкоштовно, ще й виступають на обласних змаганнях. 
Неабияке захоплення в учнівської молоді викликає туристичний клуб «Гармонія» під очільництвом Євгенія Швеця. У свого наставника діти вчаться розбивати намети, розводити багаття, варити козацьку кашу, орієнтуватися по карті й компасу, долати смуги перешкод. Крім того, активно долучаються до Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).
Про те, що ліцеїсти розвиваються всебічно, говорять численні здобутки. Так, нещодавно до скарбнички досягнень закладу учні поклали два перших, три других та два третіх переможних місця у Всеукраїнському пізнавальному конкурсі «Я – людина». 
Словом, сьогоднішні ліцеїсти – талановиті, сповнені сил та енергії, впевнені у своїх кроках до майбутньої мети – здобути гідну освіту та справу усього життя.

Орися ЛАДАТКО.

Довідково:
Синельниківський професійний ліцей – це реорганізоване у 2002-му році професійно-технічне училище №38. Його заснували як базове для Синельниківського ресорного заводу в 1978-му році, а перші цеглини закладу заклали на три роки раніше. Нині фінансування ліцею здійснюється коштом обласного бюджету.
 

Переглядів: 372 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Статті

[07.07.2021]
Футбол, ковзанка, автоголФутбол, ковзанка, автогол

[07.07.2021]
Петро і Павло – учні ХристовіПетро і Павло – учні Христові

[16.06.2021]
Літній відпочинок  маленьких славгородцівЛітній відпочинок  маленьких славгородців

[16.06.2021]
Тиждень в історіїТиждень в історії

[16.06.2021]
Зростають ціни, зарплати і… тарифиЗростають ціни, зарплати і… тарифи

[16.06.2021]
Коронавірус на СинельниківщиніКоронавірус на Синельниківщині

[16.06.2021]
Людина – як дивоЛюдина – як диво

[16.06.2021]
СпортСпорт

[09.06.2021]
Скільки коштуватимуть міські тротуариСкільки коштуватимуть міські тротуари

[09.06.2021]
Тиждень в історіїТиждень в історії

[09.06.2021]
Туалети в парку будуть, коли він стане власністю містаТуалети в парку будуть, коли він стане власністю міста

[09.06.2021]
Коронавірус на СинельниківщиніКоронавірус на Синельниківщині

[09.06.2021]
Новини з громад

[09.06.2021]
Один з тридцятиОдин з тридцяти

[09.06.2021]
Заячий след в историиЗаячий след в истории

[09.06.2021]
СпортСпорт

[09.06.2021]
Розкрадання автодору: розслідування триваєРозкрадання автодору: розслідування триває

[02.06.2021]
Велике будівництво: чи є в ньому місце для малих сіл?Велике будівництво: чи є в ньому місце для малих сіл?

[02.06.2021]
Течу в колодязі ліквідує «Дніпро-Західний Донбас»Течу в колодязі ліквідує «Дніпро-Західний Донбас»

[02.06.2021]
Урочисті лінійкиУрочисті лінійки

[02.06.2021]
Утримання дітей в садках стає дорожчимУтримання дітей в садках стає дорожчим

[02.06.2021]
Минулий тиждень в історіїМинулий тиждень в історії

[02.06.2021]
Коронавірус на СинельниківщиніКоронавірус на Синельниківщині

[02.06.2021]
Заячий след в историиЗаячий след в истории

[02.06.2021]
Старість вдома не застане

[02.06.2021]
Напишу віршовану картинуНапишу віршовану картину

[02.06.2021]
Цікава несподіванка під кінець рокуЦікава несподіванка під кінець року

[02.06.2021]
СпортСпорт

[26.05.2021]
ПОЛКОВОЙ СТАРШИНА РУДЬПОЛКОВОЙ СТАРШИНА РУДЬ

[26.05.2021]
ПОЛКОВОЙ СТАРШИНА РУДЬПОЛКОВОЙ СТАРШИНА РУДЬ

[26.05.2021]
Життя наче на сповідіЖиття наче на сповіді

[26.05.2021]
Призначено заступника голови райдержадмiнiстрацiїПризначено заступника голови райдержадмiнiстрацiї

[26.05.2021]
Купальний сезон на старті: на Синельниківщині пляжів немаєКупальний сезон на старті: на Синельниківщині пляжів немає

[26.05.2021]
Нові правила призначення субсидії  з травня 2021 року: кому треба подавати заяву

[26.05.2021]
Увага: виліт  яблуневої плодожерки!Увага: виліт  яблуневої плодожерки!

[26.05.2021]
ЖЕКи підвищують вартість своїх послугЖЕКи підвищують вартість своїх послуг

[26.05.2021]
Занапащена доля Синельниківського райавтодоруЗанапащена доля Синельниківського райавтодору

[26.05.2021]
У півфіналі Кубку Перемоги

[26.05.2021]
Вогнеборці ліквідували пожежу  у житловому будинкуВогнеборці ліквідували пожежу  у житловому будинку

[26.05.2021]
У розмаїтті барв та творчостіУ розмаїтті барв та творчості

[26.05.2021]
У протистоянні коронавірусуУ протистоянні коронавірусу

[19.05.2021]
Пенсії працюючим пенсіонерам перерахують у червні

[19.05.2021]
СпортСпорт

[19.05.2021]
Як все булоЯк все було

[19.05.2021]
Нове  – завжди цікавоНове  – завжди цікаво

[19.05.2021]
Коронавірус на СинельниківщиніКоронавірус на Синельниківщині

[12.05.2021]
На честь героївНа честь героїв

[12.05.2021]
Кубок пам’яті Віктора МаксимоваКубок пам’яті Віктора Максимова

[12.05.2021]
З повагою й вдячністюЗ повагою й вдячністю

[12.05.2021]
То був могутній талантТо був могутній талант