Інтернет-версія газети Берег Надій

Форма входу

Логін:
Пароль:

Календар

«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук

Статистика

Головна » 2014 » Грудень » 24 » Репортаж із зони АТО
14:37
Репортаж із зони АТО

Олександр Корума (другий справа) з бойовими товаришами.

Цього разу в зону проведення антитерористичної операції голова Синельниківської райради Юрій Мартиненко спільно з журналістом "Берега надій" вирушив з суто цивільним вантажем – теплим одягом, берцями, бурками, продуктами харчування і дитячими листами та малюнками захисникам українських кордонів. Але від цього маршрут не стає спокійнішим, адже доїхати треба аж на саму передову в район буремного Дебальцівського виступу.

Саме там несе службу наш земляк з Михайлівки Олександр Корума. А сепаратистським снайперам всеодно в кого стріляти, тому, незважаючи на перемир’я, вживаємо належних заходів безпеки:
- Головне – виконувати усі накази бійців на блокпостах і не жартувати відповіддю на запитання типу що везете – зброю, наркотики і чашечку кави. Можуть не зрозуміти ..., - інструктує Юрій Іванович, крутячи кермо „тимошенківського” Опеля сільської медицини. Автомобіля надійного і зручного для такого гуманітарного рейсу.
Перший пост помічаємо на межі Юр’ївського району, буквально в полі. Міліцейський. Дізнаючись, що ми волонтери, документами не цікавляться, а от вантаж оглядають з цікавістю:
- А що нам можете дати, бушлата теплого немає?
Та, мабуть, помічаючи на наших обличчях здивування від такого запитання, швиденько пропускають. Більше, до речі, на жодному армійському посту, а їх було зо два десятки, ніхто нічого подібного не просив. Навпаки – відмовлялись, коли ми пропонували взяти собі яблук. Везіть за призначенням – скромно відповідали.
Однак за призначенням передати гуманітарку вдавалось не завжди. Так, дитячий одяг, посуд та фрукти вихованцям дитбудинку „Топольок” у місті Слов’янську передати не змогли, бо приміщення постраждало від артобстрілу. Через це сьогодні заклад не працює, а дітвору переселили в інший регіон. Однак полишати Слов’янськ не поспішаємо, оскільки тут знаходяться кілька наших земляків.
Спочатку це двоє артилеристів Вадим Гладкий зі Старовишневецька та Віталій Переяслав з Тургенєвки. До корпусів авіаційного технікуму їх перебазували нещодавно після оголошення перемир’я згідно з Мінськими домовленостями. Але час від часу, коли терористи починають атаки, їм доводиться повертатись на передову і давати відсіч нападникам.
На солдатський побут не скаржаться, хоча живуть у неопалюваних приміщеннях. Гріються буржуйками, спеціалізованих сушарок немає, тому змінне взуття та одяг, які ми їм привезли, стануть у добрій нагоді.   
Радий гостинцю був і командир БТР-4 Вадим Зайченко з Первомайського. Та ще більше його навідник дніпродзержинець Руслан Гостєв. Хлопця як мобілізували в серпні, так з того часу до нього ніхто не навідувався. В результаті навіть нормального зимового одягу у нього не було, і Вадим попросив районну громаду вважати свого побратима теж синельниківцем та допомогти з обмундируванням.
А екіпаж цей дійсно геройський  і брав участь у бойових операціях. Під час однієї з них ворожий гранатомет влучив у башту бетеера і Руслан отримав легку контузію. Врятувала броня бойової машини, яка, до речі, мала бути продана до Африки:
- Наша бронемашина відповідає кращим світовим зразкам і по озброєнню, і по міцності. Шкода, що їх у нас ще мало і багатьом бійцям доводиться воювати на застарілих моделях.
Розповіли хлопці і про стосунки з цивільним населенням. Одразу після звільнення міста відчувалось сильне напруження, тому без гранати в кишені ніхто навіть до магазину не виходив. Але згодом мешканці почали позбуватись мари проросійської пропаганди, хоча ще й сьогодні їх симпатії поділяються п’ятдесят на п’ятдесят. А от у звільненому Лисичанську за Україну більше 90 відсотків населення. Різниця в тому, що там нову владу встановлювали не місцеві чиновники-перевертні, а чеченські найманці та кубанські козаки. Надивившись на їх безчинства, люди зрозуміли, що несе їм „російське звільнення від бандерівців”, і щиро полюбили Україну.
Повертаючись до ситуації у Слов’янську, можна стверджувати, що місто живе звичним мирним життям: працюють магазини та установи, ходять трамваї (де сепаратисти не встигли вкрасти електролінії), горять ліхтарі на вулицях, люди готуються до Нового року і купують ялинки (до речі, по 15 гривень за півтораметрову красуню). Проблеми лише з роботою вузів та технікумів. Стосовно цін, то великої різниці ми також не помітили. Наприклад, на околиці міста у кафе на бензозаправці можна пообідати супом з фрикадельками, картопляним пюре з котлетою, величезним пиріжком з потрібкою та чаєм за 35 гривень. А от пальне на півтори-дві гривні дорожче.
Шлях до позицій 42-го мотопіхотного батальйону, де за 5 кілометрів від Горлівки тримає оборону Олександр Корума, пролягав по селах, які, на жаль, потрапляли під артобстріли сепаратистів. Про це свідчили кілька зруйнованих будинків і тривога в очах місцевих жителів.
- Коли б не туман, ви б змогли побачити позиції „сепарів” он за тими пагорбами. Час від часу через наші голови звідти летять „привіти” з „Градів” у бік Дебальцевого. Кілька тижнів тому чекали прориву і на нашій дільниці, тож окопались по-повному.   Тому, очевидно, противник зрозумів, що нашу висотку їм не взяти і облишив загарбницькі плани. Принаймні, поки що, - розповідає земляк.
Найбільше Олександр був радий портативному газовому „шмілю”, з  яким у бійців завжди буде і гаряча їжа, і гаряча вода. Бо умови у них дійсно похідні і найскладніші з усіх побачених. Наприклад, до нас на трасу зі своїх позицій через роздоріжжя дістатись змогли лише бетеером. Ним же їм доставляють воду та нехитру солдатську їжу. Тому наша посилка з домашньої консервації, солодощів, консервів додасть трішки домашнього затишку у їхніх бліндажах.  
А от в тому, що і в польових умовах з толковим командиром можна налагодити солдатський побут, ми переконались у господарстві нашого земляка з Діброви командира блокпосту капітана Юрія Фоменка. Зі своїми підлеглими він збудував справжнє підземне містечко, в теплих бліндажах якого є електроосвітлення, працює телевізор, Інтернет, облаштована їдальня, лазня.    
- Я тут надивився усього і можу стверджувати, що під мобілізацію потрапило багато тих, кого і близько не можна було брати на службу. В результаті у частині підрозділів доводиться більше боротись з алкоголізмом, ніж з сепаратизмом. Тому поки що захищаємо кордони не умінням, а числом, - підсумовує Юрій Миколайович.
Допомоги від волонтерів ніякої не просить, навіть нам на дорогу пропонував тушонкою підкріпитись.  Зателефонував одним друзям, іншим і вони уже давно все привезли. Єдине, чого б побільше – великорозмірних скатів. Виявляється, вони є чудовим захистом проти снарядів від „Градів” з уповільненою дією. Ударяючись у такий скат, смертоносний заряд рикошетить і бліндаж залишається цілим.  
Повертались додому уже вночі і одразу відчули, що перевірка на блокпостах стала жорсткішою. Як пояснювали бійці з різних регіонів України, багато спроб вивезення зброї та боєприпасів, були випадки прориву диверсантів. Під час однієї аж занадто тривалої перевірки ми не втримались від зауваження щодо недовіри до нас. У відповідь боєць-донеччанин відповів:
- Доки я так суворо перевіряю - до вас не прийдуть ті, з іншого боку блок-посту.    
Станіслав ТКАЧОВ.

Артилеристи Віталій Переяслав (зліва) та Вадим Гладкий наказ виконають.

Командир блок-посту Юрій Фоменко.

Бійці 43-ї мотобатальйону з Кривого Рогу, Петриківки, Верхньодніпровська від демобілізації відмовляються і залишаються служити далі.

Перед виходом на чергування.

Дитбудинок „Топольок” після ремонту знову чекатиме на дітвору.

Це лишають після себе російські „Гради”.

Командир БТР-4 Вадим Зайченко (справа) та навідник Руслан Гостєв – екіпаж машини бойової.

Переглядів: 656 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Статті

[07.07.2021]
Футбол, ковзанка, автоголФутбол, ковзанка, автогол

[07.07.2021]
Петро і Павло – учні ХристовіПетро і Павло – учні Христові

[16.06.2021]
Літній відпочинок  маленьких славгородцівЛітній відпочинок  маленьких славгородців

[16.06.2021]
Тиждень в історіїТиждень в історії

[16.06.2021]
Зростають ціни, зарплати і… тарифиЗростають ціни, зарплати і… тарифи

[16.06.2021]
Коронавірус на СинельниківщиніКоронавірус на Синельниківщині

[16.06.2021]
Людина – як дивоЛюдина – як диво

[16.06.2021]
СпортСпорт

[09.06.2021]
Скільки коштуватимуть міські тротуариСкільки коштуватимуть міські тротуари

[09.06.2021]
Тиждень в історіїТиждень в історії

[09.06.2021]
Туалети в парку будуть, коли він стане власністю містаТуалети в парку будуть, коли він стане власністю міста

[09.06.2021]
Коронавірус на СинельниківщиніКоронавірус на Синельниківщині

[09.06.2021]
Новини з громад

[09.06.2021]
Один з тридцятиОдин з тридцяти

[09.06.2021]
Заячий след в историиЗаячий след в истории

[09.06.2021]
СпортСпорт

[09.06.2021]
Розкрадання автодору: розслідування триваєРозкрадання автодору: розслідування триває

[02.06.2021]
Велике будівництво: чи є в ньому місце для малих сіл?Велике будівництво: чи є в ньому місце для малих сіл?

[02.06.2021]
Течу в колодязі ліквідує «Дніпро-Західний Донбас»Течу в колодязі ліквідує «Дніпро-Західний Донбас»

[02.06.2021]
Урочисті лінійкиУрочисті лінійки

[02.06.2021]
Утримання дітей в садках стає дорожчимУтримання дітей в садках стає дорожчим

[02.06.2021]
Минулий тиждень в історіїМинулий тиждень в історії

[02.06.2021]
Коронавірус на СинельниківщиніКоронавірус на Синельниківщині

[02.06.2021]
Заячий след в историиЗаячий след в истории

[02.06.2021]
Старість вдома не застане

[02.06.2021]
Напишу віршовану картинуНапишу віршовану картину

[02.06.2021]
Цікава несподіванка під кінець рокуЦікава несподіванка під кінець року

[02.06.2021]
СпортСпорт

[26.05.2021]
ПОЛКОВОЙ СТАРШИНА РУДЬПОЛКОВОЙ СТАРШИНА РУДЬ

[26.05.2021]
ПОЛКОВОЙ СТАРШИНА РУДЬПОЛКОВОЙ СТАРШИНА РУДЬ

[26.05.2021]
Життя наче на сповідіЖиття наче на сповіді

[26.05.2021]
Призначено заступника голови райдержадмiнiстрацiїПризначено заступника голови райдержадмiнiстрацiї

[26.05.2021]
Купальний сезон на старті: на Синельниківщині пляжів немаєКупальний сезон на старті: на Синельниківщині пляжів немає

[26.05.2021]
Нові правила призначення субсидії  з травня 2021 року: кому треба подавати заяву

[26.05.2021]
Увага: виліт  яблуневої плодожерки!Увага: виліт  яблуневої плодожерки!

[26.05.2021]
ЖЕКи підвищують вартість своїх послугЖЕКи підвищують вартість своїх послуг

[26.05.2021]
Занапащена доля Синельниківського райавтодоруЗанапащена доля Синельниківського райавтодору

[26.05.2021]
У півфіналі Кубку Перемоги

[26.05.2021]
Вогнеборці ліквідували пожежу  у житловому будинкуВогнеборці ліквідували пожежу  у житловому будинку

[26.05.2021]
У розмаїтті барв та творчостіУ розмаїтті барв та творчості

[26.05.2021]
У протистоянні коронавірусуУ протистоянні коронавірусу

[19.05.2021]
Пенсії працюючим пенсіонерам перерахують у червні

[19.05.2021]
СпортСпорт

[19.05.2021]
Як все булоЯк все було

[19.05.2021]
Нове  – завжди цікавоНове  – завжди цікаво

[19.05.2021]
Коронавірус на СинельниківщиніКоронавірус на Синельниківщині

[12.05.2021]
На честь героївНа честь героїв

[12.05.2021]
Кубок пам’яті Віктора МаксимоваКубок пам’яті Віктора Максимова

[12.05.2021]
З повагою й вдячністюЗ повагою й вдячністю

[12.05.2021]
То був могутній талантТо був могутній талант