В традиціях усіх народів світу
є певні обряди, пов’язані з приходом весни. В Україні це – Масляна –
останній тиждень перед Великим постом, який з давніх-давен називають
Колодій, Масниця, Запусти, Пущення, Сиропуст, Сиропусний тиждень, Сирна
неділя, Бабське свято, Загальниця, Ніжкові заговини.
Не
залишились осторонь від урочистих проводів зими і синельниківці, які
цьогоріч влаштували справжнє всерайонне свято на гостинній роздорській
землі минулої суботи. Свої смачні столи, оздоблені за всіма правилами
українських народних традицій, представили на розсуд присутніх і членів
поважного журі сільські та селищні ради Синельниківщини. Причому кожна
територія підготувала ще й видовищний захист своїх страв, який мав
переконати головного санлікаря Надію Іващенко, голів РДА Юрія Мартиненка
та райради Наталію Задорожню та інших гостей, що їхнє частування –
найкраще. Звісно ж, найбільшу увагу приділяли поціновувачі народної
кухні символу Масляної – млинцям. З чим їх тільки не приготували
синельниківські господині до свята: з м’ясом і рибою, печінкою і
капустою, солодкі і тоненькі, що аж світилися наскрізь як коштовне
мереживо... Не забули присутні і про прощенну неділю, тож,
користуючись нагодою, заздалегідь попросили одне в одного пробачення за
будь-які можливі образи. А настоятель Свято-Миколаївського храму
протоієрей Сергій Лукін благословив синельниківців і просвітив, як
правильно треба тримати пост. Він зазначив, що відродження традицій
сприяє й зміцненню духовності, тож його душа сповнюється радістю від
таких починань. Компліменти від очільників районної ради за
підготовку свята пролунали на адресу Роздорського селищного голови
Сергія Забудька, котрий зумів не лише організувати захід, а й створити
на ньому справжню атмосферу урочистої піднесеності, взаємної поваги та
здорового змагального азарту. Сергій Олексійович, в свою чергу,
подякував гостям свята та своїм помічникам, місцевим підприємцям, котрі
ніколи не відмовляються від посильного внеску в життя громади. А між
столами достатку дійсно точилися справжні змагання – членам журі було
непросто визначити, хто ж з господарів найвправніший кулінар,
найвеселіший, найдотепніший, найзавзятіший... Та врешті дипломанти
«Найсмачніших млинців на Масляній-2013» були визначені і оголошені.
Перше місце здобули раївці на чолі з сільським головою Леонідом
Головком. Другими стали старовишневчани, очолені Тетяною Линник, третіми
– дерезуватці. Не залишились без нагороди і господарі свята – роздорцям
вручили заохочувальний приз, а всі інші учасники заходу повезли додому
відповідні дипломи на згадку про прекрасне свято Масляної-2013 –
по-домашньому затишне, веселе, видовищне, смачне. І тепле, адже в цей
прохолодний весняний день всіх бажаючих традиційно зігрівав теплою кашею
і гарячим чаєм Василь Бабай на своїй польовій кухні.
|