Інтернет-версія газети Берег Надій

Форма входу

Логін:
Пароль:

Календар

«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Пошук

Статистика

Головна » 2018 » Березень » 26 » Костянтин Кравченко: «Ось відповідь на питання - куди районна рада діває мільйони»
08:59
Костянтин Кравченко: «Ось відповідь на питання - куди районна рада діває мільйони»

Як ми повідомляли раніше, редакція звернулася до очільників новоутворених формувань на території району з проханням прозвітувати про результати роботи перших ста днів. Сьогодні про діяльність районної ради (яка також зазнала значних змін після впровадження адміністративно-територіальної реформи та децентралізації влади) розповідає її голова Костянтин   Кравченко.

 

- Костянтине Валентиновичу, в чому Ви вбачаєте сенс існування районної ради?
- Моя позиція наступна – є законодавство, в рамках якого передбачений перехідний період на два роки. Ще не всі громади стовідсотково прийняли на себе не лише об’єкти соціальної сфери, кошти, майно, а й повноваження. На сьогодні на місця не передана медицина, яка поки що залишається на фінансуванні ра-йону. Отже завдання райради – за найближчі два роки передати усі повноваження об’єднаним громадам.
- Ваші сподівання справдились?
- Коли мене обирали на посаду голови райради, я чітко усвідомлював, які основні завдання поставлені перед нами на цей дворічний термін. Мене та всіх депутатів райради об’єднує бажання створити належні умови для добробуту жителів та перспективного соціально-економічного розвитку району.
- Чим зараз займається виконавчий апарат районної ради?
- Фахівці райради виконують всі вимоги чинного законодавства: втілюють в життя програми з питань охорони здоров’я, бюджету та фінансів, освіти, молоді, спорту, культури та соціального захисту, з екологічних, земельних питань, містобудування та архітектури. Всього за три місяці розглянуто хід виконання 23-ох програм. За цей період на трьох сесійних засіданнях депутатський корпус ухвалив 82 важливих для життєдіяльності ра-йону рішення; протягом 13 засідань постійних комісій розглянули 74 питання, відбулися три засідання президії. З дотриманням необхідних часових вимог розглядаються звернення громадян. Підготовлено та видано 70 розпоряджень з питань основної та кадрової діяльності райради. Надано 204 архівні довідки на 118 звернень соціально-правового характеру. Крім того, триває робота із субвенціями з обласного бюджету на виконання доручень виборців депутатами обласної ради.
- Структура та чисельність виконавчого апарату районної ради змінились?
- Із чотирьох відділів залишилося лише два, тобто райрада оптимізувалась. Тепер вони мають назви правового забезпечення, організаційної роботи та діловодства й фінансово-господарський. Остан-ній залишився без змін, адже приміщення повинен хтось охороняти, прибирати, опалювати тощо. На комунальні послуги та утримання цього відділу йде 900 тисяч. Тому, коли хтось запитує, куди райрада діває мільйони, ось відповідь, де один з них.
- Що стане з приміщенням, коли районна рада припинить своє існування?
- Ця будівля є спільним комунальним майном всіх громад. По суті, його потім розділятимуть між ними. На мої прохання про допомогу на утримання будівлі відгукнулася лише Раївська громада, виділивши 89 тисяч гривень.
- З чого тепер формується бюджет районної ради?
- Бюджет райради формується з податків двох сільських рад - Писарівської та Дерезуватської. Також є вільний залишок, але наступного року його не буде, тож кошти треба економити.
- Яка подальша доля чекає на Писарівську та Дерезуватську сільради, які так і не об’єдналися в громади?
- Процес укрупнення продов-жується, тому рано чи пізно їх приєднають до однієї з громад. Згодом райрада зникне, на Дніпропетровщині буде всього 5 районів. Районна адміністрація виконуватиме суто наглядові функції. Найголовніше, щоб усі послуги, які людина отримує від держави – близько 270-ти – з’явилися в громадах, не зважаючи на те велика вона чи маленька. Отож ще одна наша місія в тому, щоб на місцях послуги були не гіршими, щоб реформа пройшла з мінімальним незручностями для менш захищених верств населення.
- Яким чином тепер фінансується ЦРЛ?  
- На останній сесії із районного бюджету депутати райради виділили 200 тисяч на комунальні послуги для лікарні. На сьогодні це питання болюче, адже обласний бюджет повністю проблему не вирішує. РДА, районна рада  співпрацюють  із громадами, щоб на умовах співфінансування виділяти кошти на утримання медзакладу. Однак не всі очільники громад активно долучаються, і нехай це буде на їхній совісті.
Коштом районної ради, яка із 110 запланованих виділила по факту 200 тисяч гривень, та частково Раївської (689/400 тисяч), Іларіонівської (775/220 тисяч) та Славгородської (303/94 тисяч) сільської та селищних рад закриті деякі питання. Ані Зайцівська, ані Роздорська громади участь в них поки що не брали.                                      Однак людині не відмовиш у лікуванні через те, що їхня громада уникає відповідальності. Тож медики надають свою допомогу усім, хто цього потребує.
- Місцеві амбулаторії та фельдшерські пункти вже передані на місця?
- Ні, вони поки що також фінансуються з районного бюджету. У складі районного центру первинної медико-санітарної допомоги функціонують 16 амбулаторій загальної практики сімейної медицини та 20 фельдшерських пунктів. Також залишився районний терцентр соціального обслуговування, у складі якого функціонує відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання.
- А як тепер буде з освітою? Чи районна рада матиме «право голосу» під час розгляду питання про закриття шкіл чи дитячих садочків?
- За грудень-лютий до комунальної власності об’єднаних територіальних громад передано 17 закладів освіти, які більше не перебувають під юрисдикцією райради. Тож ми опікуємось лише писарівськими та дерезуватськими освітніми закладами. Всі юридичні рішення про свою життєдіяльність об’єднані громади приймають самі, тому якщо мешканці ОТГ вирішать закрити школу чи садочок, то районна рада не зможе де-юре вплинути на них.
- Ще один культурний осередок, за долю якого «болять серця» у людей – районна бібліотека. Що ж з нею буде?
- На жаль, з бюджету, який формується з двох сільрад, утримувати цей заклад неможливо, адже до складу Центральної бібліотечної системи входить ще й районний центр культури та дозвілля. Ми написали листа на адресу РДА з пропозицією організувати спільне засідання з сільськими та селищними головами для обговорення подальшої долі закладу. Районна рада все одно зникне, тому хочемо вирішити це питання, поки маємо час. Мені б дуже хотілося, щоб громади добре подумали і взяли на співфінансування районну бібліотеку. Але якщо вони вирішать розділити між собою бібліотечний фонд, я нічого вдіяти не зможу. Міський голова надав відповідь, що готовий взяти центральну бібліотеку разом з бібліотечним фондом на утримання, але без очільників громад сам таке рішення ухвалити не можу.
- Як представлене спортивне та культурне життя району?
- Існує спортивна райорганізація «Колос», яка представляє Синельниківський район на спортивних змаганнях. В сільрадах працюють клубні заклади та бібліотеки, які тісно співпрацюють з населенням, влаштовують культурні заходи з нагоди свят.
- Яка з ОТГ отримає дитячий оздоровчий комплекс «Дніпро», в який вже вкладено чимало коштів?
- В цьому році за рахунок бюджету районної ради ми плануємо завершити ремонт другого корпусу, адже на утримання одного йдуть ті самі кошти, що й на обидва, але прибутків значно менше. На запитання: чому діти з інших населених пунктів (а не лише з Синельниківщини) відпочивають в цьому таборі, скажу відверто, що над цим треба працювати усім - представникам влади, органам місцевого самоврядування, сільгоспвиробникам та підприємцям.  Всі мають розуміти, що колись цей заклад будувався саме для відпочинку дітей колгоспників, тож треба купувати путівки дітям своїх пайовиків, робітників тощо. Зараз оздоровчий комплекс перебуває в районній комунальній власності, а в майбутньому він, напевне, закріпиться за громадами, які є на території Синельниківського району. При-наймні, хочеться сподіватися, що він не перейде у комунальну власність того району, з яким об’єднається Синельниківщина внаслідок укрупнення.
- В якому трудовому колективі якої сільської ради Ви побували за час перебування на цій посаді?
- Виїздів на місця ще не було, адже тривало формування бюджету, передавалися повноваження й заклади, оформлювалися документи, проводилася інвентаризація тощо. Але на квітень заплановані виїзні прийоми в Писарівці та Дерезуватці.
- В яких Ви стосунках з очільниками новостворених громад?
- У нас постійно проводяться спільні наради, засідання колегії, членами якої є сільські та селищні голови. Там і обговорюємо, за потребою, нагальні питання. Але виникає певна колізія – адміністрація не включила до членів колегії Писарівського та Дерезуватського сільських голів, хоча саме ці сільради є бюджетоутворюючими і мають право при розподілі бюджету вирішувати, куди направляти кошти.

Інтерв’ю вела Орися ЛАДАТКО.

 

 

Переглядів: 443 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Статті

[07.07.2021]
Футбол, ковзанка, автоголФутбол, ковзанка, автогол

[07.07.2021]
Петро і Павло – учні ХристовіПетро і Павло – учні Христові

[16.06.2021]
Літній відпочинок  маленьких славгородцівЛітній відпочинок  маленьких славгородців

[16.06.2021]
Тиждень в історіїТиждень в історії

[16.06.2021]
Зростають ціни, зарплати і… тарифиЗростають ціни, зарплати і… тарифи

[16.06.2021]
Коронавірус на СинельниківщиніКоронавірус на Синельниківщині

[16.06.2021]
Людина – як дивоЛюдина – як диво

[16.06.2021]
СпортСпорт

[09.06.2021]
Скільки коштуватимуть міські тротуариСкільки коштуватимуть міські тротуари

[09.06.2021]
Тиждень в історіїТиждень в історії

[09.06.2021]
Туалети в парку будуть, коли він стане власністю містаТуалети в парку будуть, коли він стане власністю міста

[09.06.2021]
Коронавірус на СинельниківщиніКоронавірус на Синельниківщині

[09.06.2021]
Новини з громад

[09.06.2021]
Один з тридцятиОдин з тридцяти

[09.06.2021]
Заячий след в историиЗаячий след в истории

[09.06.2021]
СпортСпорт

[09.06.2021]
Розкрадання автодору: розслідування триваєРозкрадання автодору: розслідування триває

[02.06.2021]
Велике будівництво: чи є в ньому місце для малих сіл?Велике будівництво: чи є в ньому місце для малих сіл?

[02.06.2021]
Течу в колодязі ліквідує «Дніпро-Західний Донбас»Течу в колодязі ліквідує «Дніпро-Західний Донбас»

[02.06.2021]
Урочисті лінійкиУрочисті лінійки

[02.06.2021]
Утримання дітей в садках стає дорожчимУтримання дітей в садках стає дорожчим

[02.06.2021]
Минулий тиждень в історіїМинулий тиждень в історії

[02.06.2021]
Коронавірус на СинельниківщиніКоронавірус на Синельниківщині

[02.06.2021]
Заячий след в историиЗаячий след в истории

[02.06.2021]
Старість вдома не застане

[02.06.2021]
Напишу віршовану картинуНапишу віршовану картину

[02.06.2021]
Цікава несподіванка під кінець рокуЦікава несподіванка під кінець року

[02.06.2021]
СпортСпорт

[26.05.2021]
ПОЛКОВОЙ СТАРШИНА РУДЬПОЛКОВОЙ СТАРШИНА РУДЬ

[26.05.2021]
ПОЛКОВОЙ СТАРШИНА РУДЬПОЛКОВОЙ СТАРШИНА РУДЬ

[26.05.2021]
Життя наче на сповідіЖиття наче на сповіді

[26.05.2021]
Призначено заступника голови райдержадмiнiстрацiїПризначено заступника голови райдержадмiнiстрацiї

[26.05.2021]
Купальний сезон на старті: на Синельниківщині пляжів немаєКупальний сезон на старті: на Синельниківщині пляжів немає

[26.05.2021]
Нові правила призначення субсидії  з травня 2021 року: кому треба подавати заяву

[26.05.2021]
Увага: виліт  яблуневої плодожерки!Увага: виліт  яблуневої плодожерки!

[26.05.2021]
ЖЕКи підвищують вартість своїх послугЖЕКи підвищують вартість своїх послуг

[26.05.2021]
Занапащена доля Синельниківського райавтодоруЗанапащена доля Синельниківського райавтодору

[26.05.2021]
У півфіналі Кубку Перемоги

[26.05.2021]
Вогнеборці ліквідували пожежу  у житловому будинкуВогнеборці ліквідували пожежу  у житловому будинку

[26.05.2021]
У розмаїтті барв та творчостіУ розмаїтті барв та творчості

[26.05.2021]
У протистоянні коронавірусуУ протистоянні коронавірусу

[19.05.2021]
Пенсії працюючим пенсіонерам перерахують у червні

[19.05.2021]
СпортСпорт

[19.05.2021]
Як все булоЯк все було

[19.05.2021]
Нове  – завжди цікавоНове  – завжди цікаво

[19.05.2021]
Коронавірус на СинельниківщиніКоронавірус на Синельниківщині

[12.05.2021]
На честь героївНа честь героїв

[12.05.2021]
Кубок пам’яті Віктора МаксимоваКубок пам’яті Віктора Максимова

[12.05.2021]
З повагою й вдячністюЗ повагою й вдячністю

[12.05.2021]
То був могутній талантТо був могутній талант